Skip links

Kako provjeriti povijest vozila po broju šasije?

Bojite se da ćete kupiti olupinu?
Provjeri povijest vozila

U procesu kupnje rabljenog auta, posebice kada je riječ o uvozu, ključno je dobiti cjelovitu sliku o prošloj povijesti vozila. Broj šasije, poznat i kao VIN broj, postaje katalizator za otkrivanje tajni koje vozilo može skrivati. Ovaj jedinstveni identifikacijski ključ otvara vrata informacijama o pređenim kilometrima, mogućim nesrećama, servisima i drugim bitnim podacima.

Provjera povijesti automobila putem broja šasije prije nego što se odlučimo na uvoz neizostavan je korak za svakog ozbiljnog kupca ili uvoznika vozila. Provjerom povijesti auta osiguravate da vozilo koje razmatrate za uvoz ne skriva neugodna iznenađenja u svojoj prošlosti.

Što je broj šasije ili VIN broj?

Broj šasije, poznat i kao VIN broj (Vehicle Identification Number), je jedinstveni identifikacijski broj dodijeljen svakom motornom vozilu kada se proizvodi. VIN broj sastoji se od određenog niza slova i brojeva koji pružaju specifične informacije o vozilu. Ovaj broj služi kao jedinstveni identifikator vozila i koristi se u različite svrhe, uključujući registraciju, osiguranje, praćenje povijesti vozila i slično.

Gdje se nalazi broj šasije?

Broj šasije može se nalaziti na nekoliko mjesta na vozilu. Najuobičajenije je da se nalazi na vjetrobranskom staklu s vanjske strane vozila, obično na donjem desnom dijelu, ili pak na unutarnjoj strani okvira vrata vozača, obično blizu bravice.

Ukoliko ga tu ne nađete, na nekim vozilima postoji posebna pločica s VIN brojem, koja može biti postavljena u motornom prostoru, obično na vidljivom mjestu ili na strani vrata suvozača, blizu bravice.

Kako provjeriti povijest vozila?

Povijest vozila možete provjeriti u nekoliko klikova. Postoji nekoliko platformi koji omogućavaju povijest vozila međutim prema našem mišljenu najviše se ističe CarVertical platforma s obzirom da raspolaže sa velikim brojem vozila te podataka o njima.

Da biste provjerili povijest vozila, kliknite ovdje kako bi posjetili platformu i upišite broj šasije vozila, nakon toga ćete dobiti sve informacije o povijesti vozila.

Koji podaci o povijesti vozila se mogu saznati?

Kada želimo istražiti povijest vozila, postoji nekoliko podataka koji su nam najvažniji za provjeriti. Koristeći CarVertical platformu neki od podataka koje možete saznati su:

  • podaci o kilometraži vozila
  • podaci o potencijalnoj krađi automobila
  • podaci o mogućim prometnim nesrećama u kojima je automobil sudjelovao
  • da li se vozilo koristilo kao taxi vozilo, vozilo za najam ili vozilo za neke druge usluge

Kliknite ovdje kako biste pregledali CarVertical primjer izvještaja koji možete dobiti za svoje vozilo. Svaki izvještaj ovisi naravno o količini podataka koja je pronađena i dostupna za pojedino vozilo.

Provjera povijesti kilometraže vozila

Točna informacija o kilometraži pruža uvid u stvarnu kilometražu vozila i pomaže u ocjeni njegovog stvarnog stanja. Ako prodavatelj lažira kilometražu, možete dobiti pogrešnu predstavu o stanju vozila i rizikovati kupnju vozila koje je više kilometara prošlo nego što se tvrdi.

Stvarna kilometraža vozila može biti povezana s općim stanjem vozila. Visoka kilometraža može značiti veći stupanj trošenja ključnih dijelova vozila poput motora, mjenjača, ovjesa i kočnica. Ako vozilo ima puno kilometara, to može povećati rizik od kvarova i potrebne popravke.

Prava informacija o kilometraži može utjecati na vrijednost rabljenog vozila. Ako je vozilo prešlo manje kilometara nego što se tvrdi, može imati veću tržišnu vrijednost. S druge strane, vozila s visokom kilometražom mogu imati manju vrijednost.

Primjer rezulata provjere povijesti kilometraže gdje je vraćena kilometraža

Provjera da li je vozilo bilo ukradeno

Neki prodavatelji mogu pokušati prodati ukradeno vozilo lažirajući dokumente ili mijenjajući identifikacijske brojeve. Provjeravanje povijesti vozila pomaže u otkrivanju takvih prijevara i sprječavanju neželjenih situacija.

Primjer rezultata kada je pronađeno da je vozilo ukradeno

Ako kupite vozilo koje je bilo ukradeno, iako to možda niste znali, možete se suočiti s ozbiljnim pravnim posljedicama. Kupnja ukradenog vozila može dovesti do oduzimanja vozila od strane vlasti, a vi možete izgubiti svoj novac.

Provjera da li je vozilo bilo oštećeno tj. sudjelovalo u prometnoj nesreći

Ako je vozilo bilo u prometnoj nesreći, to može utjecati na njegovu strukturu i sigurnosne karakteristike. Oštećenja koja nisu odgovarajuće popravljena mogu smanjiti integritet vozila i povećati rizik od nesreća ili ozljeda u budućnosti.

Primjer rezultata kada je vozilo bilo oštećeno

Ukoliko ste nekad sudjelovali u prometnoj nesreći , onda znate kako je potrebno sve prijaviti policiji. Na taj način, carVertical, uz pomoć podataka policijskih stanica, može detaljno da prikaže stanje automobila ukoliko je sudjelovalo u prometnoj nesreći.

Primjer rezultata sa slikama oštećenja vozila

Vozila koja su sudjelovala u prometnoj nesreći obično imaju manju tržišnu vrijednost. Provjera povijesti nesreća može vam pomoći u utvrđivanju stvarnog stanja vozila i donošenju informirane odluke o njegovoj vrijednosti.

Provjera da li se vozilo koristilo kao taxi vozilo, u najmu ili u druge svrhe

Kupnja vozila koja su bila u upotrebi kao taxi vozila ili vozila za najam može imati određene potencijalne nedostatke i izazove. Taxi vozila i vozila za najam često su podvrgnuta intenzivnoj upotrebi, jer su u kontinuiranoj vožnji tijekom cijelog dana. To može rezultirati bržim trošenjem ključnih dijelova kao što su motor, mjenjač, ovjes i kočnice. Takva vozila dodatno mogu biti izložena većem riziku od nesreća ili oštećenja. Iako ne mora nužno značiti da je vozilo neispravno, može izazvati zabrinutost kod potencijalnih kupaca.

Stoga carVertical izvještaj upozorava ako je vozilo bilo korišteno u neke od tih svrha.

Je li provjera povijesti vozila besplatna?

Provera povijesti automobila na carVertical platformi nije besplatna iz više razloga. Za početak, prikupljanje podataka i održavanje baze podataka zahtijeva mnogo resursa. Također, kako bi se održala kvaliteta tih podataka potrebno je uložiti dodatna sredstva.

Međutim, kada se uzme u obzir cijena i ono što se dobije, smatramo kako je to i više nego isplativo s obzirom da vam može pomoći da ne budete prevareni.

30 dana jamstvo povrata novca ukoliko niste zadovoljni

Ako kojim slučajem ne budete zadovoljni informacijama, tj. ako primijetite nedosljednosti u usluzi provjere VIN-a, ako niste dobili izvješće nakon uplate ili ako imate neki drugi razlog nezadovoljstva, možete konktatirati CarVertical jer možete ostvariti pravo na 30 dana povrata novca.