Skip links

Obvezna zimska oprema u Hrvatskoj

Bojite se da ćete kupiti olupinu?
Provjeri povijest vozila

Ispravno korištenje zimske oprema povećava sigurnost prometa na cestama i olakšava vožnju u zimskim ovjetima. Gume su izniman bitan dio svakog automobila i direktno utječu na sigurnost vožnje vozila. U članku ćemo se detaljnije osvrnuti na to kada je potrebno imati zimsku opremu na automobilu u Hrvatskoj te što sve podrazumijeva zimska oprema.

Kada je potrebno imati zimsku opremu na automobilu u Hrvatskoj?

Zimska oprema na automobilu je obavezna u Hrvatskoj tijekom zimske sezone, od 15. studenog do 15. travnja, ali se može koristiti i izvan tog razdoblja u slučaju snježnih ili ledenih uvjeta na cestama. Navedeno je definirano Odlukom o obveznoj zimskoj opremi (NN 121/2020).

Zimska oprema je obavezna u Hrvatskoj i kada su na cestama zimski uvjeti, tj. kada je snijeg, led ili poledica. Uz to, zimska oprema se preporučuje koristiti i kada se putuje u planinska područja ili u područjima s većim nadmorskim visinama, gdje su uvjeti na cestama često teži.

Što podrazumijeva obavezna zimska oprema?

Zimska oprema na automobilu u Hrvatskoj obvezno uključuje zimske gume (s oznakom M+S) ili lance za snijeg na pogonskim kotačima s ljetnim gumama s minimalnim profilom od 4 mm. Zimske gume su gume s posebnim profilom i smjesom gume koja omogućuje bolje prianjanje na snijegu i ledu, dok su lanci za snijeg pomoćno sredstvo koje se koristi u slučajevima kada su uvjeti na cestama posebno teški i kada zimske gume same po sebi ne osiguravaju dovoljno prianjanja.

Osim zimskih guma i lanaca za snijeg, preporučuje se i korištenje antifriza u rashladnom sustavu automobila kako bi se spriječilo smrzavanje tekućine u hladnim uvjetima, a također se preporučuje i korištenje tekućine za pranje stakala koja sadrži antifriz kako bi se spriječilo smrzavanje brisača.

Koje su prednosti korištenja zimske opreme na automobilima?

Važno je naglasiti da zimska oprema nije samo stvar obveze, već i važan faktor sigurnosti u vožnji. Zimske gume i lanci za snijeg osiguravaju bolje prianjanje na snijegu i ledu te tako smanjuju rizik od iznenadnih zanošenja i izlijetanja s ceste. Stoga je važno da vozači u Hrvatskoj budu svjesni važnosti korištenja zimske opreme i da je pravovremeno instaliraju na svojim vozilima kada su uvjeti na cestama takvi da je to potrebno.