Skip links

Novi način izračuna trošarina na vozila od 2021. godine

Bojite se da ćete kupiti olupinu?
Provjeri povijest vozila

Novom odlukom Vlade Republike Hrvatske, od početka 2021. godine obračunavat će se niže trošarine na sve automobile čija je prva registracija nakon 1.1.2021. Temeljni razlog tomu je pretpostavka da će se promjenama trošarinskog sustava spriječiti poskupljenje novijih automobila koje bi potencijalno moglo uslijediti radi promjene mjerenja ispušnih plinova.

Naime, napušta se metodologija mjerenja ispušnih plinova prema NEDC-u (New European Driving Cycle – Novi europski ciklus vožnje), a počinje primjena prema WLTP-u (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure – Globalno usklađeni ispitni postupak za laka vozila).

Novim načinom mjerenja, za koji se navodi kako je ujedno i realniji, vrijednost ispušnih plinova je veća nego po NEDC-u, pa postoji strah kako će se bez intervencije države, odnosno promjene načine obračuna trošarina smanjiti prodaja novijih vozila radi povećanja trošarina. Sukladno tome sada su predložene korekcije u pojedinim razredima gramaže CO2, a čime novija vozila dobivaju ujednačen tretman u odnosu na ona starija od 1.1.2021.

Kako će to utjecati na iznos posebnog poreza?

Za sva vozila novija od 1.1.2021. u većini slučajeva doći će do smanjenja posebnog poreza, što znači da će biti isplativije uvesti vozilo koje je novije od tog datuma. Smanjenje će se dogoditi iz razloga što se ukida vrijednosna komponenta za vozila vrijednosti između 150.000 kn i 200.000 kn. Također je definirana i nova tablica vrijednosti za izračun ekološke komponente poreza radi koje će ekološka komponenta činiti veći udio u konačnom iznosu posebnog poreza.

Dodatno, valja naglasati da se ovo odnosi samo za vozila koja su iz 2021. godine ili novija, tj. kojima je prvi datum registracije noviji od 1.1.2021. Za sve one koji su prvi put registrirani 31.12.2020. ili ranije, neće doći do nikakve promjene u obračunu.

Kako izračunati novu vrijednost trošarine?

Naš kalkulator je već prilagođen novim promjenama, stoga koristeći njega možete izračunati sve troškove uvoza auta za 2021. godinu. Ne trebate ništa dodatno unositi, već će kalkulator sam na temelju starosti vašeg vozila obračunti koristeći adekvatnu metodu.