Skip links

Što je upravna pristojba za rabljena vozila i kako ju izračunati?

Bojite se da ćete kupiti olupinu?
Provjeri povijest vozila

Što je upravna pristojba za rabljena vozila

Upravna pristojba je naknada koja se plaća za kupovinu rabljenog vozila od fizičke osobe. Upravna naknada se plaća od 1.1.2018. jer je zamijenila tada aktualni posebni porez na stjecanje rabljenih motornih vozila.

Dakle prilikom registracije rabljenog vozila na svoje ime biti će vam propisano plaćanje navedene upravne pristojbe. Prednost je što u slučaju kupoprodaje rabljenog motornog vozila nije potrebno ovjeravati potpis prodavatelja kod javnog bilježnika već je dovoljno s kupoprodajnim ugovorom doći u stanicu za tehnički pregled vozila (STP) gdje će vam se obračunati upravna pristojba. Navedenu pristojbu možete odmah platiti i registrirati vozilo, ili navedeno možete napraviti naknadno izvan poslovnice STP-a (primjerice putem internet bankarstva, u banci, FINI i sl.), međutim nećete moći registrirati vozilo dok god ne podmirite navedene troškove.

Kako izračunati trošak upravne pristojbe

Ukupan trošak upravne pristojbe ovisi o snazi i starosti vozila kojeg kupujete. Snaga vozila se izražava kao snaga motora u kW (kilovatima) ili preračunata iz KS (konjskih snaga). Godina starosti izračunava se prema godini proizvodnje vozila, tj. godinu starosti rabljenog motornog vozila čini tekuća godina umanjena za godinu proizvodnje. Dakle, ako vozilo proizvedeno 2015. godine, u 2020. godni smatra se da je vozilo staro 5 godina, neovisno o mjesecu u kojem je registrirano. Ako je tekuća godina jednaka godini proizvodnje, smatra se da je vozilo staro jednu godinu.  

Upravna pristojba za osobne automobile može se izračunati prema sljedećoj tablici:   

GODINE ​STAROSTIIZNOS U KN PO KW
≤ 150
245
340
435
530
625
720
8 – 1015
11 – 1410
15 – 185
19 – 203
21 – 301

Također, možete koristiti kalkulator za izračun upravne pristojbe gdje vrlo lako možee izračunati trošak upravne pristojbe, ili ukoliko uvozite vozilo, koristite naš kalkulator za izračun troškova uvoza vozila koji će automatski izračunati iznos upravne pristojbe koji ćete trebati platiti, u slučaju da uvozite vozilo od fizičke osobe.

U kojim slučajevima nije potrebno platiti upravnu pristojbu

Također postoje i određeni slučajevi kada se upravna pristojbu ne treba platiti. Prema zakonu, upravlja pristojba ne plaća se u sljedećim slučajevima:

a) na stjecanje rabljenih motornih vozila koja su namijenjena za potrebe propisane člankom 15. stavkom 1. Zakona (za potrebe diplomatskih i konzularnih tijela, međunarodnih organizacija,…)

b) ako se na stjecanje rabljenih motornih vozila, u postupku stjecanja ili isporuke prema posebnom propisu o porezu na dodanu vrijednost, plaća porez na dodanu vrijednost ili se primjenjuje posebni postupak oporezivanja marže

​c) na stjecanje rabljenih motornih vozila na temelju ugovora o darovanju, ako je motorno vozilo u Republici Hrvatskoj registrirano na darovatelja, a stjecatelj je bračni drug, potomak i predak koji čini uspravnu liniju te posvojenik i posvojitelj koji je u tom odnosu s darovateljem ili ako se na stjecanje rabljenih motornih vozila na temelju ugovora o darovanju plaća porez na nasljedstva i darove prema posebnom propisu

d) ako je stjecatelj temeljem općih oslobođenja prema posebnom propisu koji uređuje područje upravnih pristojbi oslobođen od plaćanja upravne pristojbe.

Napiši komentar