Skip links

Što je potvrda proizvođača i kako ju dobiti?

Što je potvrda prozvođača

Prilikom uvoza rabljenog vozila jedna od stavki koje će vam trebati je i potvrda proizvođača. Prema zakonu, potvrda proizvođača je dokument s kojim proizvođač ili njegov predstavnik potvrđuje kojim je EU Direktivama i Uredbama odnosno UNECE Pravilnicima udovoljavalo vozilo odnosno njegovi sustavi i dijelovi u trenutku proizvodnje.

Potvrda proizvođača je dokument koji ćete trebati predložiti prilikom procesa homologacija rabljenog vozila, te ona bez njega neće biti moguća. U slučaju da posjedujete “COC” dokument vozila, potvrda proizvođača nije potrebna (za više informacija o COC dokumentu kliknite ovdje).

Gdje dobiti potvrdu proizvođača

Potvrdu proizvođača za rabljeno vozilo možete dobiti od dobavljača ovlaštenog od strane Državnog zavoda za mjeriteljstvo. Popis svih dobavljača / uvoznika ovlaštenih za izdavanje potvrde proizvođača možete pronaći na službenim stranicama Državnog zavoda za mjeriteljstvo klikom na sljedeći link.

U slučaju da u Republici Hrvatskoj ne postoji ovlašteni dobavljač/uvoznik koji može izdati potvrdu proizvođača za određenu marku/tip vozila, zahtjev za izdavanje tehničke specifikacije vozila (TSV) podnosi se direktno Državnom zavodu za mjeriteljstvo ili ovlaštenoj pravnoj osobi (Centar za vozila Hrvatske – tel: 01/6379-200).  
Također, Zavod može odobriti korištenje potvrde proizvođača/tehničke specifikacije vozila izdane i od neke druge institucije/tvrtke, ali za detaljnije informacije o tome najbolje je kontaktirati sam Zavod.

Kako biste jednostavno izračunali troškove potvrde proizvođača, kao i ostalih troškova, koristite naš kalkulator za izračun poreza i troškova uvoza vozila.

Napiši komentar