Skip links

Što je potvrda proizvođača i kako ju dobiti?

Bojite se da ćete kupiti olupinu?
Provjeri povijest vozila

Što je potvrda prozvođača

Prilikom uvoza rabljenog vozila jedna od stavki koje će vam trebati je i potvrda proizvođača. Prema zakonu, potvrda proizvođača je dokument s kojim proizvođač ili njegov predstavnik potvrđuje kojim je EU Direktivama i Uredbama odnosno UNECE Pravilnicima udovoljavalo vozilo odnosno njegovi sustavi i dijelovi u trenutku proizvodnje.

Potvrda proizvođača je dokument koji ćete trebati predložiti prilikom procesa homologacija rabljenog vozila, te ona bez njega neće biti moguća. U slučaju da posjedujete “COC” dokument vozila, potvrda proizvođača nije potrebna (za više informacija o COC dokumentu kliknite ovdje).

Gdje dobiti potvrdu proizvođača

Potvrdu proizvođača za rabljeno vozilo možete dobiti od dobavljača ovlaštenog od strane Državnog zavoda za mjeriteljstvo. Popis svih dobavljača / uvoznika ovlaštenih za izdavanje potvrde proizvođača možete pronaći na službenim stranicama Državnog zavoda za mjeriteljstvo klikom na sljedeći link.

U slučaju da u Republici Hrvatskoj ne postoji ovlašteni dobavljač/uvoznik koji može izdati potvrdu proizvođača za određenu marku/tip vozila, zahtjev za izdavanje tehničke specifikacije vozila (TSV) podnosi se direktno Državnom zavodu za mjeriteljstvo ili ovlaštenoj pravnoj osobi (Centar za vozila Hrvatske – tel: 01/6379-200).  


Također, Zavod može odobriti korištenje potvrde proizvođača/tehničke specifikacije vozila izdane i od neke druge institucije/tvrtke, ali za detaljnije informacije o tome najbolje je kontaktirati sam Zavod.

Koja je cijena potvrde proizvođača

Ukoliko potvrdu proizvođača dobivate od dobavljača ovlaštenog od strane Državnog zavoda za mjeriteljstvo, cijena iznosi 53,12 EUR (400,00 kn).

Kako biste jednostavno izračunali troškove potvrde proizvođača, kao i ostalih troškova, koristite naš kalkulator za izračun poreza i troškova uvoza vozila.

Napiši komentar