Skip links

Savjeti prilikom pretrage vozila za uvoz

Bojite se da ćete kupiti olupinu?
Provjeri povijest vozila

Kada krenete s pretragom vozila za uvoz, izgleda vam kao da postoji beskonačna količina dostupnih vozila, te ne znate za kojeg se odlučiti. Unatoč tome, postoje brojne stavke na koje trebate obratiti pažnju prilikom pretrage i odabira vozila kojeg planirate uvesti. U ovom članku ćemo vam skrenuti pažnju na nekoliko dvojbi koje je iznimno važno uzeti u obzir kada u oglasnicima pretražujete svoje idealno vozilo.

Preniska cijena može biti predobra da bi bila istinita

Jedan od glavnih razloga uvoza vozila iz EU, naspram kupovini unutar zemlje, je taj što je u većini slučajeva što su vozila iz EU povoljnija od onih kupljenih u Hrvatskoj. Unatoč tome, treba obratiti pažnju na razliku od realne cijene s onom previše niskom. Uobičajeno je da se cijene mogu razlikovati od 10% do 20%, pa čak nekada i do 30%, za vozila s istim karakteristikama i razinama opreme, međutim ukoliko pronađete vozilo koje svojom cijenom odstupa mnogo više od prosjeka, potrebno je napraviti dodatne provjere kako bi se utvrdilo da ja automobil ispravan i da je prodavač pouzdan. U dosta slučajeva iznimno niske cijene koje odstupaju od prosjeka mamac su za prevaru, stoga obratite veliku pažnju na to!

Kupovina vozila od privatne osobe ili auto salona (auto kuće)?

Prilikom pretrage vozila, moguće je pronaći vozilo koje se prodaje od strane privatne (fizičke) osobe ili službenog preprodavača (auto salona, auto kuće, tvrtke i sl.). Unatoč tome što vozila od privatnih osoba znaju biti povoljnija od onih koje prodaju auto saloni, uvozom vozila koje je kupljeno od privatne osobe (ili bilo koga u čijoj cijeni neće biti prikazan PDV) prilikom registracije tog vozila u Hrvatskoj, biti ćete obvezni platiti upravnu pristojbu, što vas u konačnici može koštati još skuplje. Upravna pristojba se plaća ovisno o starosti vozila i snazi motora, a više informacija o tome možete pročitati ovdje.

Dodatno što treba uzeti u obzir je i činjenica da ćete puno lakše dogovoriti prodaju s auto kućom, jer su mnogo dostupniji te su naviknuti na prodaju vozila za izvoz. Također, vrlo lako možete provjeriti kredibilitet svake auto kuće dodatnom pretragom na internetu što vam daje određenu sigurnost naspram kupovine od privatne osobe. Isto tako, cjelokupnu transakciju s auto kućom možete dogovoriti na daljinu (putem interneta i telefona) dok prilikom kupovine od privatne osobe to nije preporučljivo već je sigurnije fizički uživo sve dogovoriti.

Rabljeno ili novo vozilo

Po definicije Europske Unije, sva vozila koja su mlađa od 6 mjeseci ili imaju manje od 6000 prijeđenih kilometara, smatraju se novim vozilima. Prilikom uvoza novog vozila direktno na sebe kao fizičku osobu (uvoz na ime), dužni ste dodatno na neto cijenu vozila platiti i hrvatski PDV (25%), stoga je potrebno tražiti od prodavača da vam omogući plaćanje samo neto cijene. Ili pak ako platite bruto cijenu, potrebno je tražiti povrat PDV-a.

Međutim, s obzirom da je PDV u zemljama iz kojih se pretežno uvoze vozila niži od onog hrvatskog (npr. u Njemačkoj iznosi 19%), u konačnici će vam kupovina novog vozila biti znatno skuplja od istog takvog rabljenog.

Kupovina vozila novijih od 2020.

Novom odlukom Vlade Republike Hrvatske, od početka 2021. godine obračunavat će se niže trošarine na sve automobile čija je prva registracija nakon 1.1.2021. Temeljni razlog tomu je pretpostavka da će se promjenama trošarinskog sustava spriječiti poskupljenje novijih automobila koje bi potencijalno moglo uslijediti radi promjene mjerenja ispušnih plinova.

U skladu s ovim u nekim slučajevima će vam biti isplativije uvesti vozilo koje je novije od 2020. godine (tj. prvi put registrirano u siječnju 2021. ili novije), jer ćete platiti manju cijenu trošarina.

Provjera povijesti vozila

Prilikom pretrage vozila iznimno je važno upitati prodavača da podijeli broj šasije vozila (VIN broj) s vama. Iz broja šasije možete saznati mnogo toga kao što je cjelokupna povijest vozila. Ovdje smo opisali kako uz pomoć broja šasije možete u samo par klikova provijeriti cijelu povijest auta kao što je povijest kilometraže, prometne nesreće, da li je vozilo prijavljeno kao ukradeno i sl.

Traženje i uvoz vozila je iznimno kompleksan zadatak te se nalaze brojne prepreke na koje je potrebno obratiti pažnju. U slučaju da smatrate kako niste spremni na to i želite uvoz napravi netko drugi za vas, slobodno nas kontaktirajte i zatražite ponudu za uvoz vozila po vašim željama.